31/B Şerhi Nedir? Ne zaman Tapu Siciline İşlenir?

Tapu kaydına işlenen Kamulaştırma Kanunu 31/b maddesi şerhi genellikle taşınmazların satışı sırasında tarafların önüne engel olarak çıkmakta ve malikler tapu kütüklerinde böyle bir şerhin var olduğunu öğrenmektedir.

Bu şerh taşınmaz üzerinde bir kamulaştırma işlemi yapılacağını ya da yapılmakta olduğunu gösterir. 2942 Sayılı Kamulaştırma Kanunu’nun “Yasak işler ve eylemler” başlıklı 31. maddesi bu şerhin kaynağıdır. Kanunun 31’inci maddesinin B fıkrası ile kamulaştırma işlemleri sırasında yapılan tebligat, davet veya ilanen tebliğden sonra taşınmaz malın başkasına devir ve ferağ veya temliki yasaklanmıştır.

Kamulaştırmanın satın alma usulü ile yapılamaması halinde idare yaptırmış olduğu bedel tespiti ve bu husustaki diğer bilgi ve belgeleri bir dilekçeye ekleyerek taşınmaz malın bulunduğu yer asliye hukuk mahkemesine müracaat eder ve taşınmaz malın kamulaştırma bedelinin tespitiyle, bu bedelin peşin veya taksitle ödenmesi karşılığında idare adına tesciline karar verilmesini ister. Dava sırasında ilgili idare tarafından tapu müdürlüğüne talepte bulunulması üzerine tapu siciline 31/b şerhi işlenir.

31/B Şerhi Satışa Engel Midir? Taşınmazın Devri Mümkün Müdür?

31/B şerhi konulan taşınmazın satışı, bağışlanması, temliki herhangi bir yolla devri mümkün değildir. Bu taşınmaz üzerinde devir işlemi yapılabilmesi için öncelikle bu şerhin kaldırılması gerekir.

31/B Şerhinin Amacı Nedir? Mülkiyet Hakkını İhlal Eder mi?

Kamulaştırma İşlemi sonucunda maliklerin mülkiyet hakkı sona erer ya da sınırlandırılır. Karayolları Genel Müdürlüğünün arsanız veya tarlanız üzerinden yol geçirmesi mülkiyet hakkını sona erdirirken Türkiye Elektrik İletim AŞ’nin TEDAŞIN arsanız üzerinden yüksek gerilim hattı (elektrik teli) geçirmesi mülkiyet hakkını kısıtlayan bir durumdur. Her iki durumda da kamulaştırmayı gerçekleştiren kurum lehine bir işlem yapılacak karşılığında da taşınmaz malikine kamulaştırma bedeli ödenecektir. Bu işlemler sırasında malikin değişmemesi ve kamulaştırma işlemlerinin daha seri ve hızlı bir şekilde işlemesi adına tapu siciline idare tarafından 31/B şerhi konulmaktadır.

Kamulaştırma işlemleri kamu yararına yapılan işlemlerdir. Kamulaştırma işlemlerinde kamu yararı ile mülkiyet hakkının yarışması/çatışması durumu söz konusudur. Hukuken kamu yararı mülkiyet hakkına üstün gelmekte ve mülkiyet hakkı bu durumda korunmamaktadır. 31/B şerhi ile mülkiyet hakkı direk olarak sona ermez fakat bu şerh tapu kütüğüne işlendikten sonra taşınmazın satışı devri ve temliki mümkün olmadığından

Hangi Taşınmazlar İçin 31/B Şerhi Konulabilir?

Tapu siciline 31/b şerhinin konulabilmesi için taşınmazın niteliği önemli değildir. Konut, dükkan, tarla, arsa veya bağımsız bölümlerden her birisine bu şerh konulabilir.

Kamulaştırma bedelinin mahkemece tespiti ve taşınmaz malın idare adına tescili (3)

31/B şerhinin hangi amaçla konulduğunu nasıl anlarız?

Malikler tapu müdürlüklerinden taşınmaz tapu kayıt örneği alarak ya da e-devlet üzerinden taşınmaz bilgilerini sorgulayarak taşınmazları üzerindeki şerhleri ve hacizleri görebilirler.

31/B şerhleri açıklayıcı bir şekilde idarenin hangi yazısına istinaden tapu siciline işlendiğini belirtebildiği gibi sadece Kamulaştırma Kanununun 31/b maddesine göre şerh olarak da tapu siciline yazılabilir. Şerhin yan sütununda hangi kurum lehine bu şerhin konulduğu yazmaktadır. Lehdarın belirtildiği bu bölüm size taşınmazınızın hangi Kurum tarafından kamulaştırılacağını belirtmektedir. Bir yan sütunda ise bu şerh koyma işleminin tarihi ve işlem sırası (yevmiye no) yazmaktadır. Örnek 31/B şerhleri şu şekildedir:

TEİAŞ Lehine 31/b Şerhi Örneği
DSİ lehine 31/b Şerhi Örneği

31/b Şerhi Nasıl Kaldırılır?

31/B şerhi ile bir çok malikin başı derttedir. Hali hazırda devam eden bir dava olmasa dahi tapu siciline şerh konulmuş olması durumuna sık rastlanmaktadır. Bu şerhin malik tarafından tek taraflı bir dilekçe ile kaldırılması mümkün değildir.

31/B şerhinin terkin işlemi lehine şerh tesis edilen kurumun tapu müdürlüğüne yazılı başvurusu üzerine kaldırılır. İlgili kurumun tapu müdürlüğüne bu şekilde bir yazı yazmasının belirli şartları vardır. Bunlardan birisi kamulaştırma işleminin halihazırda tamamlanmış olmasıdır. Bu durum genellikle TEİAŞ BOTAŞ TEDAŞ gibi kurumların irtifak hakkı tesis etmesi halinde söz konusudur. Bir diğer şerh kaldırma yolu ise şerhin terkinine yönelik dava açmaktır. Hangi yöntem ile şerhin kaldırılmasının mümkün olduğu ve hangi yöntem ile daha hızlı sonuç alınacağı ancak tapu kütüğünde yapılacak incelemeler sonrası mümkün olacaktır.

Eğer Kamulaştırma bedelinin tahsili amacıyla kamulaştırmasız el atma nedeniyle tazminat davası açmış iseniz 31/B şerhinin tesis edilme sebebi bu davadır. Bu dava devam ederken taşınmazınızı satamazsınız. Ancak davadan feragat etmeniz durumunda şerhin terkini ve taşınmazınızın satışı söz konusu olabilecektir. Feragat durumunda davalı idareye karşı vekalet ücreti olan 9.200 TL ödemek zorunda kalacağınız unutulmamalıdır.

Tapu Kaydındaki Eski Tarihli 31/B şerhi Daha Önce Ödeme Yapıldığını Gösterir mi?

Tapu kaydınızda eski tarihli bir 31/b maddesi veya Kamulaştırma Kanunu 7. madde belirtme şerhi varsa ve siz bundan yıllar sonra haberdar oluyorsanız bir avukata danışmanızda fayda olacaktır. Şerhin varlığı her zaman ödeme yapıldığı anlamına gelmemekle birlikte kamulaştırma bedeli adınıza bir banka hesabına depo edilmiş de olabilir. Yıllar sonra farkına vardığınız bu durum para değerini kaybedeceğinden hatta zamanaşımı nedeniyle hazineye devredilmiş olabileceğinden aleyhinize sonuçlar doğuracaktır. Bu nedenle hukuki destek almanızda fayda vardır.

TAPU kaydımda 31/B şerhi var. Devlet bana ödeme yapacak mı?

31/B şerhi kamulaştırma işlemlerinin başladığına ve devam etiğine yönelik bir şerhtir. Bu şerh aynı zamanda bir kamulaştırma davasına taraf olduğunuz anlamına gelmektedir. Eğer hali hazırda devam eden bir davanız söz konusu değil ise kamulaştırma bedelinin tahsili için bir avukata başvurmanız gerekmektedir.

KAMULAŞTIRMA BEDELİ NASIL BELİRLENİR

Tapu İşlemleri ve Davaları Hakkında Yardım İçin Tıklayın